Till skillnad från många andra kort- och kasinospel så är poker inte ett spel där man är helt utlämnad åt turen. Här finns det istället olika knep och strategier som man kan tillämpa och med tålamod och en skarp hjärna kan man bli riktigt skicklig. Runtom i världen pågår det ständigt olika pokerturneringar och om man vill kan man spela Poker online och på så sätt ständigt ha tillgång till både enstaka spel och turneringar. Man kan spela mot en dator eller andra spelare och det roliga med internet är självfallet att man har ständigt tillgång till ett kul parti poker.

Om man spelar i det verkliga livet så har man en fördel som kan vara svår att återskapa i ett online-spel och det är förmågan att läsa av sina motspelare. Uttrycket “poker face”, pokeransikte på svenska, har ju att göra med spelarens försök att verka så uttryckslös som möjligt så att de andra spelarna runt bordet inte kan avgöra om man är glad eller besviken över korten man fått.

Att läsa av spelarna

Det finns nämligen massor av tecken som en observant spelare kan lägga märke till och som kan bli avgörande för vem som vinner. Förstorade pupiller är till exempel ett tecken på att någon är upphetsad och i pokersammanhang brukar betyda att personen har en riktigt stark hand. På liknande sätt är det vanligt att en spelare som tilldelats bra kort ofta sätter sig upp lite plötsligt, som om de måste ge all uppmärksamhet åt sin hand. På liknande vis kan en spelare med bra kort försöka spela lite nonchalant genom att luta sig bakåt som om de vill sitta mer komfortabelt, vilket kan vara väldigt avslöjande.

Även online poker har dock en hel del tecken som en erfaren spelare kan uppmärksamma och vända till sin fördel, åtminstone när man har tillgång till en chattservice deltagare emellan. Om en person plötsligt börjar komma med lite stöddiga kommentarer är det ofta ett tecken på osäkerhet, precis som i verkliga livet, och därmed har de förmodligen inte så bra kort. Det kan också vara bra att veta varifrån spelarna kommer; om de till exempel är i USA så är tidsskillnaden stor, vilket innebär att det antingen är sent eller tidigt för dem. En spelare som håller på fram på småtimmarna är förmodligen mycket trött eller kanske till och med berusad och därmed mindre uppmärksam. Man bör också hålla koll på spelarnas namn; de som valt lite sexiga tjejnamn är inte sällan proffsspelare som gömmer sig bakom enfaldiga namn för att framstå som amatörer.

Kul att veta

Inom poker så finns det ett helt vokabulär som har utvecklats genom tiderna. Spelet har varit så populärt så länge att man genom att spela idag fortsätter en tradition som går tillbaka till den amerikanska vilda västern. Detta märks i flera av de uttryck som man ofta hör i pokersammanhang, som till exempel “Dead Man’s Hand”, död mans hand, vilket består av två ess och två åttor. Detta var korten som den notoriske revolvermannen Wild Bill Hickok höll i då han sköts till döds i en saloon i Deadwood år 1876.

Ett annat uttryck från denna tid är “pass the buck”, vilket betyder att man turas om att dela ut korten. Cowboys brukade ha en kniv i ett hjorthornsfodral, hjort är “buck” på engelska, som de lät gå runt bordet för att bestämma vem som skulle dela ut. Ville man inte lät man den helt enkelt passera, varav uttrycket. Det var dock inte hårdnackade cowboys som spelade poker, även presidenterna kunde ta sig ett parti lite då och då. En amerikansk president, Warren G. Harding, lyckades under ett parti förlora hela Vita Husets porslinssamling!

På tal om vinst och förlust så finns det även här extrema berättelser inom poker: en rysk spelare vid namn Karpov satsade sin fru i potten och efter att han förlorat lämnade hon honom för vinnaren, vilket faktiskt var som det skulle ske, enligt spelets regler. Den förste spelare som vunnit ett världsmästerskap i online poker heter för övrigt Moneymaker i efternamn och det beror inte på vinsten, utan det faktum att hans tyska anfader hette Nurmacher och var mynttillverkare. När denne kom till USA översatte han namnet till en engelsk version.